Kunstprojecten Culemborg

Tussen muren en andere activiteiten

Tussen muren | Culemborg Vrijstad toen en nu

Tussen muren is een theatervoorstelling over het zoeken van een veilig heenkomen in de 18e eeuw. Een toneelgroep wil een stuk maken aan de hand van verschillende verhalen. Het verhaal van Catharina Alida van der Dussen die vlucht naar Culemborg, omdat ze mishandeld wordt door haar man en haar vermogen veilig wil stellen. En het verhaal van Anna van Bassen die zich laat schaken door Jacob Jongbloet en in Buren asiel vraagt om op die manier een huwelijk af te dwingen. De spelers stappen regelmatig uit hun rol en becommentariëren de situatie van Culemborg als Vrijstad in het stuk en de betekenis ervan voor nu. De regisseur probeert de boel bij elkaar te houden en roept de spelers voortdurend tot de orde. De emoties lopen hoog op en ze dreigen er niet uit te komen. Zal het stuk er ooit komen?

KuCu, Kunstprojecten Culemborg, maakt de voorstelling in samenwerking met spelers van Theaternetwerk Surpluus, de zangers en gitarist van Trio Beroerd en gastviolist Joep Beliën. De regie is in handen van Robbert Baars en de tekst is geschreven door Linda Kleverlaan. De voorstelling wordt gespeeld op het voorplein van het Weeshuis. Ook het Elisabeth Weeshuis Museum, het Weescafé en de Bibliotheek bieden activiteiten die aansluiten bij de voorstelling. De stadgidsen van Culemborg hebben een speciale route gemaakt die voert langs de historische plaatsen en gebouwen die een rol in het stuk spelen. De voorstelling vindt plaats in het kader van het Erfgoed Festival Gelderland 2018: theater over grenzen en Culemborg 700: 700 jaar stadsrechten.

Datum Tijd Voorstelling Reserveren
8
Vrijdag
Juni, 2018
20.30
Tussen muren
Reserveren
9
Zaterdag
Juni, 2018
20.30
Tussen muren
Reserveren
10
Zondag
Juni, 2018
14.30
Tussen muren
Reserveren
10
Zondag
Juni, 2018
20.30
Tussen muren
Reserveren
12
Dinsdag
Juni, 2018
20.30
Tussen muren
Reserveren
13
Woensdag
Juni, 2018
20.30
Tussen muren
Reserveren


Meer foto's zien?

Schuif aan!

Wat is heerlijker dan je theateravond beginnen met een aanschuifmaaltijd in het thema van de voorstelling? Het Weescafe in samenwerking met Kim's Keuken serveert voorafgaand aan Tussen muren | Culemborg Vrijstad toen en nu diverse menu's gebaseerd op oudhollandse recepten. Schuif gezellig aan! Waan je terug in de tijd en geniet daarna van het toneelstuk.
Aanvang maaltijd: 18.00 uur.
Data: 8 t/m 10 juni en 12 en 13 juni 2018.

Menu 1: soep, salade, brood en dip € 13,- (excl. drankjes)
Menu 2: menu 1 met een oudhollands toetje. € 16,- (excl. drankjes)
Menu 3: grote soep, brood en dip € 9,- (excl. drankjes)
Menu 4: menu 3 met een oudhollands toetje. € 12,- (excl. drankjes)

Reserveren via deze knop:

Extra programma’s in het kader van de voorstelling

Om het publiek helemaal mee te nemen in de historische context van Tussen muren zochten we samenwerkingen in Culemborg voor het verbreding van het aanbod. Zo organiseert Bibliotheek Rivierenland een lezing over Catarina van der Dussen en geven de stadsgidsen speciale rondleidingen langs de plekken in de voorstelling genoemd worden. In het weeshuismuseum is er vanaf 1 mei een vitrine te zien met objecten uit de 18de eeuw. Wees welkom!


29 mei 19.30 uur Lezing

Vrouwen zonder rechten - Lezing over Catharina van der Dussen In de aanloop naar deze theatervoorstelling verzorgt historicus Bert Blommers een lezing over Catherina Alida van de Dussen. Catharina vraagt in Culemborg asiel en blijft daar tot haar dood in 1746 wonen. Haar verhaal is uitermate treurig, maar we zouden haar vergeten zijn als ze niet zo’n mooie graftombe op het koor van de Grote of Barbarakerk had laten maken. Waarom was Culemborg voor haar een veilige plek? En waar woonde Catherina Alida precies ? En wat maakte ze er allemaal mee ? De lezing wordt gehouden op dinsdagavond 29 mei in het Weeshuis en kost 5 euro. | Aanmelden kan via de website van de bibliotheek.


9 en 13 juni om 14.00 uur Stadswandeling

In de sporen va Catharina van der Dussen Geïnspireerd op de geschiedenis van Culemborg hebben Robbert Baars en Linda Kleverlaan een theaterstuk gemaakt Tussen muren | Culemborg Vrijstad toen en nu. In de verlengde hiervan organiseren de Stadsgidsen Culemborg twee speciale rondleidingen langs de plekken die in de voorstelling genoemd worden bij het verhaal van Catharina van der Dussen. Maak kennis met de bijzondere stadsgeschiedenis rond Culemborg als Vrijstad. De stadswandeling is zowel voor bezoekers die de voorstelling al hebben gezien als voor bezoekers die het nog gaan zien is van harte aanbevolen. | Deelname 2 euro per persoon. Startpunt: voorplein van Het Weeshuis. Duur: maximaal 1 uur.

Aanmelden voor zaterdag 9 juni:


Aanmelden voor woensdag 13 juni:

Kunstprojecten Culemborg